test banner

Verzorging van jouw kat

Verzorging van jouw kat

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. In huis moet een kat genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Het liefst verschillende ruimten, zodat hij op verkenning kan. Andere afleiding is ook zeer welkom bij de verzorging van katten, in de vorm van speeltjes, een klimpaal en een krabpaal om z’n nagels aan te scherpen. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften, evenals sociaal contact met soortgenoten.

KIESKEURIG
Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig, die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. Bij de verzorging van katten moet de kattenbak dagelijks schoongemaakt worden en niet worden neergezet bij de plek waar gegeten of gedronken wordt. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. En er wordt liever niet geconsumeerd in de buurt van de kattenbak.

VOEDING
De kat is een carnivoor. Dat betekent dat een kat dierweefsel nodig heeft en een grote behoefte heeft aan dierlijke eiwitten. Een gebrek daaraan kan onomkeerbare schade veroorzaken aan organen als het hart en de ogen. Kattenvoer moet voor minstens een kwart uit eiwitten bestaan en verder uit vetten, (niet te veel) koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast is vers, schoon water een eerste levensbehoefte. De jager in de kat heeft ervoor gezorgd dat een kat niet goed kan kauwen, maar zijn voedsel verscheurt of snijdt. Zacht blikvoer wordt dan ook sneller geconsumeerd dan harde brokjes. Katten eten over het algemeen niet meer dan ze nodig hebben, maar het risico op zwaarlijvigheid is aanwezig omdat katten vaak te veel en te vaak voer krijgen aangeboden. Let dus goed op overgewicht bij de verzorging van katten.

EETLUST
Bij het eten van voedsel speelt de geur ervan een belangrijke rol. De neus van de kat is namelijk zeer gevoelig. Zo zou een kat aan de geur voedsel kunnen herkennen dat slecht is voor z’n gezondheid. Katten houden van variatie in hun voer, zo lang het maar niet te veel afwijkt van wat ze gewend zijn en zo lang het maar genoeg geur en smaak heeft. Moet de kat een speciaal dieet volgen, voer dit dan stapsgewijs in en stap niet van de ene op de andere dag over naar iets nieuws.

Ook de temperatuur van het eten is van belang bij de verzorging van katten. Het liefst eet een kat voer van rond de 35 graden Celsius; precies de temperatuur van een vers gedode prooi. De eetlust van katten kan afnemen door stressfactoren, zoals lawaai, pijn, een nieuwe huisgenoot of een veranderde omgeving. Ook de leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op het eetgedrag. Via de geur (eten dat lang staat ruikt niet meer aantrekkelijk) en de temperatuur (warm het voer even op) kan de kat gestimuleerd worden toch te eten.

KAT KWIJT?
Om vermissingsdrama’s te voorkomen, is het verstandig uw kat te laten chippen. De chip heeft een unieke code die wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als uw kat gechipt is, is hij altijd te identificeren en terug te vinden door dierenartsen, dierenambulancepersoneel en asielen. Een chip kan de kat niet verliezen, een halsbandje met adreskokertje wel.

Reacties

  1. Manon Manon

    Vergeet ook niet de verzorging van de nagels. Erg belangrijk! Wanneer nagels te lang worden kan een kat hier goed last van krijgen..

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »